Marka Tescili ile Sahip Olunan Haklar

MARKA TESCİLİNİN SAĞLADIĞI HAKLAR

Markanın korunmasının şekli ve maddi şartı tescildir. Marka hakkı kural olarak tescil ile elde edilir ve marka korunması tescil ile başlar. “Marka” tescil edilmiş işaretlere verilen addır.

Markaya sağlanan koruma, kural olarak, tescilin kapsamına giren mal ve hizmetler ile sınırlıdır. Ancak tanınmış markalar farklı mal ve hizmetlerle de korunabilirler. Tescilli bir markanın aynı, benzeri veya ayırt edilemeyecek kadar benzeri olan, bu sebeple halk tarafından karıştırılma ihtimali bulunan ticaretlerin;Tescil talebi TPE tarafından reddolunabilir,
Tesciline itiraz edilebilir ve tescil talebi reddolunabilir,
Tescil edilmeleri halinde hükümsüzlük davası açılabilirve işaret terkin olunabilir,
Tescilsiz olarak izin alınmadan kullanılmaları halinde bu durum marka hakkına tecavüz oluşturabilir. Bu durumda tescilli marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüzün önlenmesi ve bu nedenle uğradığı zararın tazmini için maddi ve manevi tazminat taleplerini havi hukuk davaları ile ceza davaları açabilir.
Türiye’de tescil edilmiş markayı taşıyan malın;
–  Bir başkası tarafından Türkiye’ye fiilen ithal edilmiş ve Türk gümrüklerine gelmişse, – Mal yurt dışında olmakla beraber, teslimi teklif edilmişse ya da, bir fuarda satışa arz için hazırlıklar yapılmışsa, markanın sahibi ithali önleyebilir.